BarbarescoSmešteno na strmom brežuljku u mestu Lange (Langhe) nalazi se malo selo Barbaresko (Barbaresco), dom vinarije Gaja. Priča vinarije Gaja potiče iz jedinstvene, jednostavne filozofije: proizvoditi originalna vina sa lokalnim karakterom koja odražavaju tradiciju i kulturu onih koji su ih pravili. Ova filozofija nadahnula je pet generacija besprekornog vinarstva. Započelo je pre više od 150 godina kada je Đovani Gaja (Giovanni Gaja) otvorio mali restoran u Barbaresku, praveći vino kao dodatak hrani koju je služio. 1859. osnovao je vinariju Gaja, proizvodeći prva vina iz Pijemonta koja su flaširana i prodavana i van regije. Od tog vremena vinariju su oblikovale ruke svake generacije, posebno Klodite Rej (Clodite Rey), bake Anđela Gaje (Angelo Gaja). Njegova strast prema beskompromisnom kvalitetu uticala je i informisala Anđela Gaju. Te vrednosti postale su kamen temeljac vinarije Gaja i ugradile su se u svaki aspekt proizvodnje vina.

Vinska revolucija

Godine 1961. Anđelo Gaja započeo je svoju misiju dovodeći ovu veliku vinariju na još viši nivo. Prvi je upotrebio barik (barrique), 225-litarske bačve od francuskog hrasta. Pod njegovim vođstvom, vinarija Gaja je pokrenula proizvodnju iz samo jednog vinograda i prvi su zasadili sorte Kaberne Sovinjon (Cabernet Sauvignon), Šardone (Chardonnay) i Sovinjon Beli (Sauvignon Blanc) u Pijemontu. Takođe je bio od velikog značaja za uzdizanje lokalne sorte Nebiolo (Nebbiolo) na svetski nivo.

Gaja Porodica

Anđelu Gaji pridružila se peta generacija porodice Gaja – njegove ćerke Gaia i Rosana, kao i sin Đovani (Giovanni) zajedno nastavljaju da unapređuju nasleđe vinarije. Da bi u potpunosti ostvarili svoju viziju, sva Gaja vina proizvode se isključivo od grožđa koje se uzgaja u vinogradima u vlasništvu imanja, koje se sada prostire na 3 lokacije:

 1. Gaja (Piemonte) – 96 hektara u oblastima Barbaresco i Barolo, imanje na kome je sve počelo.
 2. Pieve Santa Restituta (Montalcino, Toscana) – 27 hektara vinograda na imanju koje je porodica Gaja kupila 1994. i to je njihov prvi ulazak u regiju Toskana, gde uzgajaju isključivo sortu Sanđoveze (Sangiovese) i proizvode 3 etikete vina Brunello di Montalcino.
 3. Ca´Marcanda (Bolgheri, Toscana) – imanje koje obuhvata 126 hektara i koje je Anđelo Gaja kupio 1996. nakon dugih i teških pregovora, pa je po tome i dobilo naziv – Ca’Marcanda (kuća beskrajnih pregovora). Ovde se uzgajaju crvene sorte karakteristične za apelaciju Bolgheri – Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Syrah i Sangiovese, kao i tri bele sorte: Vermentino, Viogner i Fiano.

Osnovni podaci:

Vlasnik
Porodica Gaja
Godina osnivanja
1859.
Vinar
Anđelo Gaja
Godišnja proizvodnja
350.000 boca
Vinogradi
249 hektara, u 3 različite regije.
Web sajt
www.gaja.com

Vlasnik
Porodica Gaja
Godina osnivanja
1859.
Vinar
Anđelo Gaja
Godišnja proizvodnja
350.000 boca
Vinogradi
249 hektara, u 3 različite regije.
Web sajt
www.gaja.com

Galerija:

Pijemont (Piemonte)

Smešten na severozapadu, Pijemont deli granice sa Francuskom i Švajcarskom. Italijansko ime regije, Piemonte, znači podnožje planina, što je odgovarajući opis njegove subalpske lokacije i činjenice da je okružen planinama sa tri strane – Alpima na severu i zapadu i Apeninima na jugu.

U Pijemontu postoje dve različite vinske oblasti. Jedna je severoistočno od Torina, u području blizu jezera Maggiore. Druga, koja je pravo srce regije, nalazi se jugoistočno, u provincijama Asti, Alessandria i Cuneo. Najveća koncentracija vinograda nalazi se u brdima Langhe i Monferrato. Ovdje se mogu pronaći najcenjenija vinogradarska područja u regiji. Površina nekih sela, posebno oko Barbaresca, gotovo je u potpunosti zasađena krivudavim redovima vinove loze.

Sorte

Kao vinska regija, Pijemont je doživeo ogroman uspeh u uzgoju vlastitih autohtonih sorti. Iako su ovde posađene i neke internacionalne sorte poput pino noara, šardonea i sovinjona belog, regija je poznata po cvenim vinima od grožđa poput Nebbiolo, Barbera, Dolcetto i belim os sorti Cortese, Arneis i Moscato.

Ovo područje je poznato po jutarnjim izmaglicama i gustim maglama koje se valjaju po planinama i dolinama. Uobičajeno je mišljenje da grožđe Nebbiolo svoje ime nosi po reči “la nebbia”, koja na italijanskom znači – magla.

Napravljena od Nebiola, dva najbolja vina regije svoje ime dobijaju po lokalnim selima odakle dolaze – Barolo i Barbaresco.

Planine stvaraju zaštitnu barijeru oko Pijemonta, a subalpsko podnožje nudi mnogo sunčanih padina za sadnju vinove loze koja je najviše cenjena u regionu. Iako su najsunčaniji aspekti rezervirani za Nebbiolo, gotovo svi vinogradi u Pijemontu zasađeni su na brežuljcima koji se nalaze na nadmorskoj visini od 150 do 450 metara.

Sveukupno, Pijemont ima klasično kontinentalnu klimu (iako područje Gavija na jugoistoku ima malo uticaja Mediterana). Kontinentalna klima donosi duga, vruća leta koja se protežu u ranu jesen. Tada se temperature brzo spuštaju za hladnu jesen i hladnu zimu. Proleće je takođe hladno i često kišno.

Montalćino, Toskana (Montalcino, Toscana)

Romantični srednjevekovni toskanski gradić, Montalćino (Montalcino), okružen brdima i gustom šumom nalazi se oko 80 km južno od Firence. Tlo, nadmorska visina i bujna topografija čine Montalcino idealnim domom za grožđe Sanđoveze (Sangiovese) i najpoznatije vino tog kraja, Brunello di Montalcino.

Iako je geografski i kulturološki sličan regiji Kjanti (Chianti), Montalcino ima peskovitije tlo i više krečnjaka od onog na severu. U najsevernijim delovima, mikroklima je hladnija. Širom regije zasađeni su vinogradi na nadmorskoj visini od 300 do 500 metara; zbog strmih terasa na kojima se nalaze, veliki deo berbe vrši se ručno.

Istorijat

Prvi zapisi o crvenim vinima iz Montalcina datiraju iz ranog 14. veka. Međutim, stil kakav danas poznajemo nastao je tek 1870-ih, neposredno nakon stvaranja jedinstvene talijanske države.

Brunello je deminutiv reči Bruno („smeđi“), je nastalo kao ime koje je opisivalo izgled bobica sorte za koju se ranije smatralo da je individualna i koja se uzgajala samo u Montalćinu. 1879. Amfelografska komisija provincije Siena utvrdila je, nakon nekoliko godina kontrolisanih eksperimenata, da su Sangiovese i Brunello ista sorta grožđa, odnosno utvrđeno je da ke Brunello zapravo klon sorte Sangiovese i pravi naziv mu je Sangiovese Grosso.

Bolgeri, Toskana (Bolgheri, Toscana)

Bolgheri je relativno mlada, ali prestižna italijanska vinska regija smeštena u Maremmi na toskanskoj obali, južno od Livorna, i dobila je ime po gradu na severu regije. Poznato je uglavnom po duboko obojenim, suptilnim, ali dugovečnim crvenim vinima, obično baziranim na bordoškim sortama grožđa. Vinska zona sastoji se od vinograda na padinama pored obale Tirenskog mora.

Sve do 1970-ih, to područje nije imalo skoro nikakvu reputaciju u proizvodnji vina, drugde u Toskani smatrano je močvarnom zonom koja proizvodi prilično neobična bela i roze vina, i podrazumevalo se da je pogodnija za poljoprivredu, dok su za vinogradarstvo bila na glasu toskanska brda.

Uspon Bolgerija

Zatim je 1978. u legendarnoj slepoj degustaciji koju je priredio Decanter Magazin, berba 1972. tada uglavnom nepoznatog vina zvanog Sassicaia, proizvedena na imanju Tenuta San Guido čiji je vlasnik bio Markiz Mario Incisa della Rocchetta, pobedila niz vrhunskih vina iz Bordoa. Vino se pre toga tek nekoliko godina proizvodilo u Tenuta San Guido na prilično rustičan način za ličnu konzumaciju, a prva komercijalna berba bila je 1968. Ovaj rani primer ispolirane verzije supertoskanca legendarnog konsultanta za vinarstvo Giacomo Tachis-a doveo je do buđenja interesa za ovaj region.

Ime Sassicaia (kamenito polje) aludira na šljunkovite predele koji podsećaju na vinograde u francuskim regionima Graves i Haut-Médoc, a koji su nadahnuli Markiza da zasadi sorte karakteristične za Bordo – posebno Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc, dok je izostavio Sangiovese koji je bio najzastupljenija sorta u Toskani.

Sunčana, suva i sveža klima Bolgherija i kamenito tlo sa slojevima gline privukli su dalje širenje vinograda, uglavnom fokusirajući se na crvene bordoške sorte.

Kategorizacija

Sve do trenutnog uređenja DOC apelacija 1994. godine, Sassicaia i ostala super toskanska vina koja se ovde proizvode obično su se prodavala pod apelacijom Vino da Tavola (stono vino) ili Toscana IGT. Danas se Bolgheri Rosso, Rosso Superiore ili Rosé može u potpunosti napraviti od sorti Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot ili kupaže koja kombinuje jednu ili više njih i/ili do 50% Syrah ili Sangiovese. Ostalo crno grožđe poput Petit Verdota može učestvovati do 30%.

Bele sorte koje se najčešće koriste u apelaciji Bolgheri Bianco su: Vermentino, koje može činiti do 70% kupaže, Sauvignon Blanc i Trebbiano Toscano mogu učestvovati do 40%, a ostale ne više od 30%. Postoje odvojene apelacije DOC Bolgheri Sauvignon i Bolgheri Vermentino koje moraju sadržati bar 85% glavne sorte grožđa. Ova bela vina relativno su lagana, hrskava i osvežavajuća, mada postoje neki primeri kompleksnijih belih vina koja sazrevaju u buradima.

Vina vinarije Gaja

 • Gaja Rossj Bass

  Rossj Bass 2022

  10.850 RSD
 • Alteni di Brassica 2021

  19.520 RSD
 • Gaja Barbaresco

  Barbaresco 2014

  42.900 RSD
 • Gaja Barbaresco

  Barbaresco 2019

  39.860 RSD
 • Gaja Barbaresco

  Barbaresco 2020

  33.560 RSD
 • Barolo Conteisa 2018

  36.600 RSD
 • Barbaresco Magnum 2020

  89.360 RSD
 • Sold Out!Barolo Dagromis

  Barolo Dagromis 2012

  12.250 RSD
 • Barolo Dagromis

  Barolo Dagromis 2013

  12.750 RSD
 • Barolo Dagromis

  Barolo Dagromis 2014

  12.500 RSD
 • Barolo Dagromis

  Barolo Dagromis 2015

  12.950 RSD
 • Barolo Dagromis

  Barolo Dagromis 2016

  12.500 RSD