Vinogradi vinarije Le Contesse nalaze se u srcu regiona Koneljano Valdobjadene (Conegliano Valdobbiadene), veličanstvenih brežuljaka okupanih suncem, u kojima se vinova loza uzgaja i neguje vekovima. Jedinstveni i nagrađivani za kvalitet svojih loza za šta ih je Unesco nominovao kao svetsku baštinu. Ova dva brda su ujedno i najbolje područje na svetu za uzgajanje sorte Glera od koje se proizvodi Proseko (Prosecco).

Čitav proces uzgoja i proizvodnje radi se biološki, tako da se poštuje okruženje i ljudi koji tamo žive da bi održali sklad sa prirodom. Vinogradi se nalaze na sunčanoj strani planine, između 50 i 200 metara nadmorske visine. Tlo je uglavnom glineno, peskovito i sadrži malo krečnjaka.

Vinarija Le Contesse stekla je ime u svetu proizvodnje penušavih vina zbog vrgunskog kvaliteta i jedinstvenog načina proizvodnje koji je dugo bio tajna vinarije. Naime, nakon branja grožđa i presovanja, dobijeni sok (šira) skladišti se na niskim temperaturama, tako da se može odmah iskoristiti. Tako u svako doba godine imaju mogućnost da proizvedu vrhunski proseko koji neće gubiti svoju glavnu karakteristiku – svežinu, a to osigurava da sve arome ostanu prisutne u ukusu i odražavaju karakteristike podneblja odakle dolaze.

Osnovni podaci:

Vlasnik
Loris Bonotto i Luigina Peterle
Godina osnivanja
1976.
Vinar
Loris Bonotto i Enrico Buffoni
Godišnja proizvodnja
4.000.000 boca
Vinogradi
200 hektara
Web sajt
www.lecontesse.it

Vlasnik
Loris Bonotto i Luigina Peterle
Godina osnivanja
1976.
Vinar
Loris Bonotto i Enrico Buffoni
Godišnja proizvodnja
4.000.000 boca
Vinogradi
200 hektara
Web sajt
www.lecontesse.it

Galerija:

Proseko, Veneto

 

Regija Proseko (Prosecco) je deo regije Veneto u severoistočnoj Italiji, a ime je dobila po malom selu u blizini Trsta.

Najbolja područja za uzgoj grožđa za Proseko su brda Asolo i Montelo, Valdobjadene i Koneljano (Valdobbiadene, Conegliano), a vrh piramide kvaliteta su obronci pod nazivom Kartice (Cartizze).

U prošlosti se grožđe za izradu ovog vina nazivalo i Proseko i Glera. Ovo zeleno grožđe tanke pokožice stotinama godina uzgaja se u regijama Veneto i Friuli.

Ali 2009. godine, povećan broj zasada ove sorte u zemljama Novog Sveta naterao je italijanske vlasti da traže pravnu zaštitu imena „Prosecco“ tako što su sortu zvanično podveli pod „Glera“ i zaštitili geografsko poreklo. Bio je to potez sličan onome kojim Francuzi štite ime Šampanja (Champagne) kao mesto porekla.

 1. godine Federiko Martinoti (Federico Martinotti) izumeo je sekundarnu fermentaciju u velikim bačvama, a 1910. godine metod je unapredio Francuz Eugen Šarmat (Eugene Charmat).

Ovaj metod se i dan danas koristi za izradu vina Proseko, a ime je dobio po izumiteljima – Martinotti/Charmat. Bazno vino se dodaje u tank koji može da podnese visok pritisak, a zatim se pokreće sekundarna fermentacija dodavanjem kvasaca i šećera. Hlađenjem vina kada se postigne željeni  pritisak zaustavlja se fermentacija. Ova metoda najbolje zadržava arome i svežinu sorte Glera.

Postoje 3 tipa vina Proseko:

 1. Mirno/Fermo (minimum alkohola od 10,5% i CO2 pritisak u boci manji od 1 Bar)
 2. Polupenušavo/Frizzante (minimum alkohola od 10,5% i CO2 pritisak u boci između 1 i 2,5 Bara)
 3. Penušavo/Spumante (minimum alkohola od 11% i CO2 pritisak u boci veći od 3 Bara)

Najviše se proizvodi penušavi Proseko, a najmanje mirni.

Razlikujemo 4 stila vina Proseko:

 1. Brut (manje od 12g rezidualnog šećera po litru)
 2. Extra Dry (između 12 i 17g rezidualnog šećera po litru)
 3. Dry (između 17 i 32g rezidualnog šećera po litru)
 4. Demi-Sec (između 32 i 50g rezidualnog šećera po litru)

Vina vinarije Le Contesse

 • Le Contesse Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore Brut

  Le Contesse Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore Brut

  1.450 RSD
 • Le Contesse Prosecco Rose Brut

  1.150 RSD
 • Prosecco Brut Nature

  Le Contesse Prosecco Brut Nature

  1.320 RSD
 • Le Contesse Prosecco Extra Dry

  Le Contesse Prosecco Extra Dry

  1.090 RSD
 • Le Contesse Prosecco Extra Dry piccolo

  415 RSD