Vinariju Masciarelli osnovao je 1981. Đani Mašareli (Gianni Masciarelli) koji je uz intuiciju i preduzetničku posvećenost postao simbol italijanskog vina i glavni protagonista uspona modernog vinarstva u regiji Abruco (Abruzzo).

Srce vinarija nalazi se u selu San Martino u provinciji Kijeti (Chieti), a vinogradi i maslinjaci su rasprostranjeni u sve 4 provincije regiona Abruco.

Đani Mašareli nasledio je svoju strast prema vinogradima i vinu od svog dede Umberta i vrlo mlad je počeo da eksperimentiše sa grožđem nošen velikim snom – da uzdigne vina od autohtonih sorti iz Abruca na svetski nivo dajući im internacionalni stil uz zadržavanje karaktera regiona.

Đani Mašareli

Fraza koja najbolje opisuje vinarsku filozofiju Đanija Mašarelija je “kontinuirana inovacija”.

On je prvi proizvođač koji je uveo “gijot” sistem uzgoja vinove loze u Abrucu i koji je koristio barik (barrique) burad od francuskog hrasta za odležavanje Montepulćana i Trebjana.

Kada je imao samo 20 godina, za njega prosvetljujuće iskustvo bilo je prisustvo berbi u regiji Šampanja u Francuskoj i jako je uticalo na pravac kojim će krenuti. 1981. osnovao je preduzeće i počeo da proizvodi i prodaje vina od sorti Trebjano i Montepulćano. Već 1983. proizvodio je 9000 boca godišnje. 1984. prvi put je napravio vino Vila Đema Roso (Villa Gemma Rosso) – vino od sorte Montepulciano d’Abruzzo iz San Martina, sa kojim je Đani definisao novi koncept proizvodnje vina od ove sorte i pronašao svoj stil.

Konstantno je izučavao nove tehnike uzgoja loze i upoznavao se sa specifičnostima Abruca; birao je nasjtarije i vinograde koji su davali najmanje roda. Bio je opsednut sa svoja “dva podruma” – prvi je bio pravi podrum koji se nalazio u vinariji, gde je vino odležavalo, a drugi, najvažniji se nalazio pod otvorenim nebom, a to je bio vinograd, gde je vino nastajalo.

Marina Cvetić i Gianni Masciarelli

Godine 1987. Đani je upoznao Marinu Cvetić, a nakon toga se rodila neraskidiva profesionalna i emotivna veza koja je kompaniji dala internacionalni karakter i omogućila još brži napredak i širenje priče o vinima iz Abruca.

Nakon Đanijeve smrti 2008. godine, kompaniju vode njegova žena Marina Cvetić i najstarija ćerka Miriam Li Mašareli (Miriam Lee Masciarelli), koje zajedno nastavljaju da proizvode vina koja su regiju Abruco učinila poznatom na svetskoj vinskoj sceni.

U poslednjim godinama, pod njihovim vođstvom, uvećana je proizvodnja i prodaja, pokrenuta je proizvodnja vrhunskog maslinovog ulja i grape, a dvorac iz 17. veka Kastelo di Semivikoli (Castello di Semivicoli) koji su preuredili u hotel postao je centar regionalnog vinskog turizma u toj regiji.

Kompanija je jako posvećena rodnoj ravnopravnosti, pa učešće žena u broju zaposlenih iznosi čak 54%.

Osnovni podaci:

Vlasnik
Marina Cvetić i Miriam Lee Masciarelli
Godina osnivanja
1981.
Vinar
Carlo Ferrini
Godišnja proizvodnja
2.500.000 boca
Vinogradi
300 hektara, na 60 različitih parcela
Web sajt
www.masciarelli.it

Vlasnik
Marina Cvetić i Miriam Lee Masciarelli
Godina osnivanja
1981.
Vinar
Carlo Ferrini
Godišnja proizvodnja
2.500.000 boca
Vinogradi
300 hektara, na 60 različitih parcela
Web sajt
www.masciarelli.it

Galerija:

Abruco (Abruzzo)

Region Abruco je vrlo raznovrsan: grub pejzaž, ponegde divlji, sa oštrim padinama koje se spuštaju sa okolnih planina pa sve do Jadrana. Nalazi se istočno od Rima, gde su mu na zapadu granica Apenini, a na istoku Jadransko More.

Sastoji se od četiri pokrajne: Kijeti, Peskara, Teramo i Lakuila.

Počev od juga, u središtu se nalazi provincija Kijeti. a brda koja se protežu od Jadrana i Majela masiva čiji je najviši vrh na 2700m  nadmorske visine, u mnogome utiču na klimu. Tokom leta, razlika u temperaturi danju i noću iznosi i do 15 stepeni pružajući generalno hladniju mikroklimu u poređenju sa ostatkom regiona. Zemljište karakteriše visok sadržaj krečnjaka, a veliki broj reka i potoka stvaraju veći broj mikroklimatskih lokacija.

U provinciji Peskara, vinogradi se nalaze na padinama 200m iznad nivoa mora, karakteristično je zemljište u kom dominiraju glina i ilovača, kao i mediteranska klima. Pozicija vinograda je tačno između mora i Kalderon glečera, gde je provetrenost najveća, pa u vrelim letnjim danima grožđe nije izloženo previsokim temperaturama što omogućava postepeno sazrevanje tanina. Ovo je definitivno jedna od najboljih pozicija u Abrucu jer omogućava stvaranje vina sa dubokim aromama, taninima i kompleksnošću, bez rizika od razvijanja rustičnih nota.

Na severu Abruca, provincija Teramo je poznata kao najpovoljnija za uzgoj sorte Montepulćano, a najpoznatiji grad u toj regiji je svakako Kontrogera, kao i doline oko njega. Relativno blaga brda se od podnožja planine Gran Saso spuštaju ka moru. Dnevne temperature su nešto više u odnosu na ostatak regiona, a zemljište se uglavnom sastoji od crvene gline. Montepulćano ovde razvija tipične herbalne note i mineralnost, snažne tanine i moćnu strukturu.

Provincija Lakuila gotovo potpuno se nalazi u brdovitom delu Abruca i jedina je koja ne izlazi na more. Karakterišu je brojni platoi na uzvišenjima, na kojima su drevne civilizacije pravile svoje prve naseobine.

Ono što dominira u regiji Abruco pored vinograda svakako je očuvanost, raznovrsnost i lepota prirode. U prilog tome ide da obuhvata 4 nacionalna parka i brojne prirodne rezervate zaštićene zakonom. Ne zovu ga bez razloga “Zelenim Regionom Evrope”.

Vina vinarije Masciarelli

 • Marina Cvetić Montepulciano d’Abruzzo Riserva 2016

  4.750 RSD
 • Marina Cvetić Montepulciano d’Abruzzo Riserva 2017

  4.450 RSD
 • Marina Cvetić Montepulciano d’Abruzzo Riserva 2018

  3.990 RSD
 • Marina Cvetić Montepulciano d’Abruzzo Riserva 2019

  3.680 RSD
 • Gianni Masciarelli Montepulciano d'Abruzzo

  Gianni Masciarelli Montepulciano d’Abruzzo 2020

  1.460 RSD
 • Gianni Masciarelli Cerasuolo d'Abruzzo

  Gianni Masciarelli Cerasuolo d’Abruzzo 2023

  1.290 RSD
 • Gianni Masciarelli Trebbiano d'Abruzzo

  Gianni Masciarelli Trebbiano d’Abruzzo 2022

  1.140 RSD
 • Marina Cvetić Cabernet Sauvignon

  Marina Cvetić Cabernet Sauvignon 2006

  5.000 RSD
 • Sold Out!Marina Cvetić Cabernet Sauvignon

  Marina Cvetić Cabernet Sauvignon 2013

  5.750 RSD
 • Marina Cvetić Cabernet Sauvignon

  Marina Cvetić Cabernet Sauvignon 2015

  5.350 RSD
 • Marina Cvetić Cabernet Sauvignon

  Marina Cvetić Cabernet Sauvignon 2017

  5.340 RSD
 • Marina Cvetić Iskra set 2/1

  Marina Cvetić Iskra set 2/1

  7.170 RSD