Istorija porodice Rikazoli (Ricasoli) povezuje se sa vinom još od 1141. godine, od kada postoje pismena svedočenja o tome da je porodica Rikazoli već posedovala dvorac Brolio. Nakon što su vekovima branili svoju zemlju i feudalni suverenitet, porodica Rikazoli shvatila je veliki potencijal teritorije Brolio i među prvima su se posvetili unapređenju poljoprivrede i vinogradarstva. U stvari, njihovo porodično stablo iz 1584. godine jedna je od prvih slika iz područja Kjanti (Chianti).

Zanimljivi dokumenti sa kraja 1600-ih izveštavaju o prvom izvozu u Amsterdam i Englesku, dok su početkom 1900-ih, vina iz Brolja bila dobro poznata i cenjena, tražena i izvožena širom sveta: od Kine do Saudijske Arabije, preko Južne Afrike do Gvatemale, od Kostarike do britanskih kolonija u Africi.

Gvozdeni Baron

1872. godine, Baron Betino Rikazoli (Barone Bettino Ricasoli) – slavni političar, vizionar i vinski preduzetnik, kreirao je formulu za vino Kjanti, koja se danas koristi kao zakonska regulativa za Chianti Classico.

Rikazoli je danas najreprezentativniji proizvođač vina u regiji Chianti Classico.

Sa nežnim brežuljcima, baršunastim dolinama i gustim šumama hrastova i kestena, njegovo imanje na 1.200 hektara obuhvata gotovo 240 hektara vinograda i 26 hektara maslina.

Frančesko Rikazoli

Baron Frančesko Rikazoli (Francesco Ricasoli) od 1993. godine vodi ovu toskansku vinariju u inovativnim izazovima. To čini sa dubokim poštovanjem njegovih slavnih predaka koji su ovo područje učinili velikim, pre svih Betino Rikazoli.

Frančesko Rikazoli sprovodi u delo nove ideje i koncepte kako bi vinogradi postali ekološki održivi. U toku je proučavanje tipova tla, a klonska selekcija sorte Brolio Sangiovese je među njegovim najvećim strastima, kao i obnova svih vinograda na imanju.

Nova vina su, prema tome, rezultat istraživanja sprovedenih sa istom naučnom strogošću njegovog slavnog pretka, ali sa savremenim duhom, poput trkača koji prima štafetu i nosi je sa novom energijom.

Osnovni podaci:

Vlasnik
Francesco Ricasoli
Godina osnivanja
1141.
Vinar
Massimiliano Biagi
Godišnja proizvodnja
2.500.000 boca
Vinogradi
240 hektara
Web sajt
www.ricasoli.com

Vlasnik
Francesco Ricasoli
Godina osnivanja
1141.
Vinar
Massimiliano Biagi
Godišnja proizvodnja
2.500.000 boca
Vinogradi
240 hektara
Web sajt
www.ricasoli.com

Galerija:

Kjanti, Toskana (Chianti, Toscana)

Toskana, romantični deo centralne Italije poznat je po brdima, čempresima i kamenim dvorcima, takođe je dom Kjantiju. Njegova istorija potiče od Etruraca, koji su prvi identifkovali ovu regiju kao atraktivno podneblje za grožđe. Rimljani su nastavili da razvijaju poljoprivredu na ovom području, koja je uključila i uzgoj maslina.

Danas se granice regije Kjanti (Chianti) prostiru od Firenze na severu, Sijene na jugu, Areza na istoku i Pize na zapadu.

Istorijat

Prvu vinsku zonu Kjanti službeno je razgraničio veliki vojvoda Kozimo Medići Treći (Cosimo Medici III) 1716. godine, a za postavljanje temelja modernog stila vina Kjanti krajem 19. veka (1872.) zaslužan je Baron Betino Rikazoli (Barone Bettino Ricasoli) iz Zamka Broljo (Castello di Brolio). U to vreme se Kjanti vino pravilo od širokog raspona lokalnih sorti, uključujući i belo grožđe. Apelacija Chianti DOC ustanovljena je 1967. godine, a 1984. regija je promovisana u najviši nivo italijanske klasifikacije vina: DOCG.

Najcenjenija vina u ovom području potiču iz zone Kjanti Klasiko (Chianti Classico) koja je 1996. godine dobila zaseban DOCG status. Kao i u ostalim italijanskim regijama, oznaka Classico odgovara izvornom (u teoriji najboljem) području proizvodnje u brdima Kjantija, prvi put je definisan početkom 1700-ih. Flaše vina iz regiona Kjanti Klasiko ukrašene su grbom sa slavnim crnim petlom (gallo nero). To se odnosi na legendu o trci petlova kojom je rešavan granični spor između zaraćenih pokrajina Sijene i Firence. Crni petao bio je simbol Firence, dok je beli petao predstavljao Sijenu. Jasno je ko je pobedio na tom takmičenju.

Vina vinarije Ricasoli

 • Raritas Kolekcija Chianti Classico Gran Selezione 3/1 2019

  22.750 RSD
 • Albia Rose

  Albia Rose 2022

  1.550 RSD
 • Albia Bianco

  Albia Bianco 2022

  1.550 RSD
 • Brolio Bettino Chianti Classico

  Brolio Bettino Chianti Classico 2016

  3.950 RSD
 • Brolio Bettino Chianti Classico

  Brolio Bettino Chianti Classico 2019

  2.700 RSD
 • Casalferro Merlot 2018

  6.950 RSD
 • Casalferro Merlot Magnum 2018

  15.300 RSD
 • Castello di Brolio Chianti Classico Gran Selezione 2016

  5.430 RSD
 • CeniPrimo Chianti Classico Gran Selezione 2019

  7.950 RSD
 • Colledilà Chianti Classico Gran Selezione

  Colledilà Chianti Classico Gran Selezione 2016

  6.950 RSD
 • Colledilà Chianti Classico Gran Selezione

  Colledilà Chianti Classico Gran Selezione 2017

  5.990 RSD
 • Colledilà Chianti Classico Gran Selezione

  Colledilà Chianti Classico Gran Selezione 2019

  6.250 RSD