Imanje Paćenti osnovano je 1970. godine, kada je Siro Paćenti otkupio imanje Pelagrili severno od Montalćina, a potom posadio vinograde koji se i danas tu nalaze, na svežem, glinenom zemljištu iznad Siene.
1988. vinariju preuzima Đankarlo Paćenti (Giancarlo Pacenti). To je bila godina u kojoj su po prvi put flaširani Rosso i Brunello di Montalcino Siro Pacenti.
Početkom devedesetih godina, imanje se proširilo i obuhvatalo zemlju južno od Montalćina (Piancornello).
Ovde, na tlu bogatom mineralima, krajem šezdesetih godina, Đankarlov deda zasadio je pet hektara vinograda koji su bili posebno važni za formiranje stila i karakteristika vina Siro Pacenti. Sadnice odnosno kalemovi za sve nove vinograde sorte Sangiovese se formiraju od zasada sa ovih starih vinograda. Devedesete su obeležili početak partnerstva sa Univerzitetom iz Bordoa i prvi eksperimenti na fenolnoj zrelosti primenjeni na Sanđovezeu (Yves Glories).
Novi podrum je izgrađen između 2001. i 2004. spajajući tehnologiju i iskustvo u pogledu grožđa i zemlje.
2019. godine Džejms Sakling (James Suckling) proglašava Siro Pacenti Brunello di Montalcino Vecchie Vigne 2015 vinom godine i dodeljuje mu maksimalnih 100 poena!
Osnovni podaci:
- Vlasnik
- Đankarlo Paćenti
- Godina osnivanja
- 1970.
- Vinar
- Đankarlo Paćenti
- Godišnja proizvodnja
- 66.000 boca
- Vinogradi
- 22 hektara
- Web sajt
- www.siropacenti.it
- Vlasnik
- Đankarlo Paćenti
- Godina osnivanja
- 1970.
- Vinar
- Đankarlo Paćenti
- Godišnja proizvodnja
- 66.000 boca
- Vinogradi
- 22 hektara
- Web sajt
- www.siropacenti.it
Galerija:
Montalćino, Toskana
Romantični srednjevekovni toskanski gradić, Montalćino (Montalcino), okružen brdima i gustom šumom nalazi se oko 80 km južno od Firence. Tlo, nadmorska visina i bujna topografija čine Montalcino idealnim domom za grožđe Sanđoveze (Sangiovese) i najpoznatije vino tog kraja, Brunello di Montalcino.
Iako je geografski i kulturološki sličan regiji Kjanti (Chianti), Montalcino ima peskovitije tlo i više krečnjaka od onog na severu. U najsevernijim delovima, mikroklima je hladnija. Širom regije zasađeni su vinogradi na nadmorskoj visini od 300 do 500 metara; zbog strmih terasa na kojima se nalaze, veliki deo berbe vrši se ručno.
Prvi zapisi o crvenim vinima iz Montalcina datiraju iz ranog 14. veka. Međutim, stil kakav danas poznajemo nastao je tek 1870-ih, neposredno nakon stvaranja jedinstvene talijanske države.
Brunello je deminutiv reči Bruno („smeđi“), je nastalo kao ime koje je opisivalo izgled bobica sorte za koju se ranije smatralo da je individualna i koja se uzgajala samo u Montalćinu. 1879. Amfelografska komisija provincije Siena utvrdila je, nakon nekoliko godina kontrolisanih eksperimenata, da su Sangiovese i Brunello ista sorta grožđa, odnosno utvrđeno je da ke Brunello zapravo klon sorte Sangiovese i pravi naziv mu je Sangiovese Grosso.
Vina vinarije Siro Pacenti
Brunello di Montalcino PS Riserva 2012
Brunello di Montalcino PS Riserva 2015
Brunello di Montalcino PS Riserva Magnum 2012
Brunello di Montalcino Vecchie Vigne 2015
Brunello di Montalcino Vecchie Vigne 2016
Brunello di Montalcino Vecchie Vigne 2017
Brunello di Montalcino Pelagrilli 2015
Brunello di Montalcino Pelagrilli 2016
Brunello di Montalcino Pelagrilli 2017
Brunello di Montalcino Pelagrilli 2018