Imanje Paćenti osnovano je 1970. godine, kada je Siro Paćenti otkupio imanje Pelagrili severno od Montalćina, a potom posadio vinograde koji se i danas tu nalaze, na svežem, glinenom zemljištu iznad Siene.

1988. vinariju preuzima Đankarlo Paćenti (Giancarlo Pacenti). To je bila godina u kojoj su po prvi put flaširani Rosso i Brunello di Montalcino Siro Pacenti.

Početkom devedesetih godina, imanje se proširilo i obuhvatalo zemlju južno od Montalćina (Piancornello).

Ovde, na tlu bogatom mineralima, krajem šezdesetih godina, Đankarlov deda zasadio je pet hektara vinograda koji su bili posebno važni za formiranje stila i karakteristika vina Siro Pacenti. Sadnice odnosno kalemovi za sve nove vinograde sorte Sangiovese se formiraju od zasada sa ovih starih vinograda. Devedesete su obeležili početak partnerstva sa Univerzitetom iz Bordoa i prvi eksperimenti na fenolnoj zrelosti primenjeni na Sanđovezeu (Yves Glories).

Novi podrum je izgrađen između 2001. i 2004. spajajući tehnologiju i iskustvo u pogledu grožđa i zemlje.

2019. godine Džejms Sakling (James Suckling) proglašava Siro Pacenti Brunello di Montalcino Vecchie Vigne 2015 vinom godine i dodeljuje mu maksimalnih 100 poena!

Siro Pacenti

Osnovni podaci:

Vlasnik
Đankarlo Paćenti
Godina osnivanja
1970.
Vinar
Đankarlo Paćenti
Godišnja proizvodnja
66.000 boca
Vinogradi
22 hektara
Web sajt
www.siropacenti.it

Vlasnik
Đankarlo Paćenti
Godina osnivanja
1970.
Vinar
Đankarlo Paćenti
Godišnja proizvodnja
66.000 boca
Vinogradi
22 hektara
Web sajt
www.siropacenti.it

Galerija:

Montalćino, Toskana

Romantični srednjevekovni toskanski gradić, Montalćino (Montalcino), okružen brdima i gustom šumom nalazi se oko 80 km južno od Firence. Tlo, nadmorska visina i bujna topografija čine Montalcino idealnim domom za grožđe Sanđoveze (Sangiovese) i najpoznatije vino tog kraja, Brunello di Montalcino.

Iako je geografski i kulturološki sličan regiji Kjanti (Chianti), Montalcino ima peskovitije tlo i više krečnjaka od onog na severu. U najsevernijim delovima, mikroklima je hladnija. Širom regije zasađeni su vinogradi na nadmorskoj visini od 300 do 500 metara; zbog strmih terasa na kojima se nalaze, veliki deo berbe vrši se ručno.

Prvi zapisi o crvenim vinima iz Montalcina datiraju iz ranog 14. veka. Međutim, stil kakav danas poznajemo nastao je tek 1870-ih, neposredno nakon stvaranja jedinstvene talijanske države.

Brunello je deminutiv reči Bruno („smeđi“), je nastalo kao ime koje je opisivalo izgled bobica sorte za koju se ranije smatralo da je individualna i koja se uzgajala samo u Montalćinu. 1879. Amfelografska komisija provincije Siena utvrdila je, nakon nekoliko godina kontrolisanih eksperimenata, da su Sangiovese i Brunello ista sorta grožđa, odnosno utvrđeno je da ke Brunello zapravo klon sorte Sangiovese i pravi naziv mu je Sangiovese Grosso.

Vina vinarije Siro Pacenti

  • Brunello di Montalcino PS Riserva 2012

    28.610 RSD
  • Brunello di Montalcino PS Riserva 2015

    26.450 RSD
  • Brunello di Montalcino PS Riserva Magnum 2012

    57.000 RSD
  • Brunello di Montalcino Vecchie Vigne

    Brunello di Montalcino Vecchie Vigne 2015

    17.660 RSD
  • Brunello di Montalcino Vecchie Vigne

    Brunello di Montalcino Vecchie Vigne 2016

    12.750 RSD
  • Brunello di Montalcino Vecchie Vigne

    Brunello di Montalcino Vecchie Vigne 2017

    11.350 RSD
  • Brunello di Montalcino Pelagrilli

    Brunello di Montalcino Pelagrilli 2015

    6.950 RSD
  • Brunello di Montalcino Pelagrilli

    Brunello di Montalcino Pelagrilli 2016

    6.750 RSD
  • Brunello di Montalcino Pelagrilli

    Brunello di Montalcino Pelagrilli 2017

    6.250 RSD
  • Brunello di Montalcino Pelagrilli

    Brunello di Montalcino Pelagrilli 2018

    6.250 RSD