Tenuta San Guido je dobila ime po svecu Guido della Gherardesca koji je živeo u 11. veku. Nalazi se na tirenskoj obali, izveđu Livorna i Groseta u regiji Marema.
Njihova tri glavna obeležja su: vino Sassicaia, uzgajalište rasnih trkačkih konja Razza Dormello-Olgiata i utočište za ptice Padule di Bolgheri. Posed je podeljen tako da se utočište za ptice nalazi na obali, uzgajalište konja u ravnici, a vinogradi na padinama brda do 350m nadmorske visine.
Ovo je za sada jedina vinarija u Italiji koja ima jedinstvenu apelaciju – DOC Bolgheri Sassicaia.
Sve je počelo u oktobru 1930. venčanjem između Grofa po imenu Mario Incisa della Rocchetta i Clarice della Gherardesca.
Oni su delili ljubav prema trkačkim konjima i udružili su se sa trenerom i odgajivačem konja po imenu Federico Tesio. A ljubav koju je Mario Incisa gajio prema vinu navela ga je da 1942. godine posadi Cabernet od koga će kasnije nastati legendarno vino Sassicaia.
17 godina kasnije, njihovo utočište za ptice postalo je prvi nacionalni park u Italiji u privatnom vlasništvu.
Vinogradi Tenute San Guido prostiru se na oko 90 hektara i podeljeni su u lokalitete pažljivo odabrane prema parametrima kao što su ekspozitura i sastav zemljišta.
Neke pozicije vinograda su više u brdima, na 200-350m nadmorske visine kao San Martino i Mandrioli, dok su neki niže na padinama, na 80m nadmorske visine.
Klima je ključna za ispravno i zdravo sazrevanje grožđa. Veliki je uticaj mora sa jedne strane i sa druge brda koja štite lozu od kontinentalnih vetrova. Različite lokacije vinograda na različitim nadmorskim visinama i nagibima su jako važan faktor u dobijanju kompleksnosti u vinima. Ovo je nedavno potvrđeno studijom Univerziteta u Pizi koji je istakao jedinstvenost vinograda Tenute San Guido zbog karakteristika zemljišta i pozicija u poređenju sa ostalim u toj regiji.
Vinogradi rađaju između 5500 i 6000 kg grožđa po hektaru. Sistem uzgoja i nizak prinos po čokotu daju grožđe koje je zdravo i bogato šećerom, taninima i ekstraktom.
Osnovni podaci:
- Vlasnik
- Nicolò Incisa della Rocchetta
- Godina osnivanja
- 1940,
- Vinar
- Nicolò Incisa della Rocchetta i Carlo Paoli
- Godišnja proizvodnja
- 930.000 boca
- Vinogradi
- 115 hektara
- Web sajt
- www.tenutasanguido.com
- Vlasnik
- Nicolò Incisa della Rocchetta
- Godina osnivanja
- 1940.
- Vinar
- Nicolò Incisa della Rocchetta i Carlo Paoli
- Godišnja proizvodnja
- 930.000 boca
- Vinogradi
- 115 hektara
- Web sajt
- www.tenutasanguido.com
Galerija:
Bolgeri, Toskana (Bolgheri, Toscana)
Bolgheri je relativno mlada, ali prestižna italijanska vinska regija smeštena u Maremmi na toskanskoj obali, južno od Livorna, i dobila je ime po gradu na severu regije. Poznato je uglavnom po duboko obojenim, suptilnim, ali dugovečnim crvenim vinima, obično baziranim na bordoškim sortama grožđa. Vinska zona sastoji se od vinograda na padinama pored obale Tirenskog mora.
Sve do 1970-ih, to područje nije imalo skoro nikakvu reputaciju u proizvodnji vina, drugde u Toskani smatrano je močvarnom zonom koja proizvodi prilično neobična bela i roze vina, i podrazumevalo se da je pogodnija za poljoprivredu, dok su za vinogradarstvo bila na glasu toskanska brda.
Uspon Bolgerija
Zatim je 1978. u legendarnoj slepoj degustaciji koju je priredio Decanter Magazin, berba 1972. tada uglavnom nepoznatog vina zvanog Sassicaia, proizvedena na imanju Tenuta San Guido čiji je vlasnik bio Markiz Mario Incisa della Rocchetta, pobedila niz vrhunskih vina iz Bordoa. Vino se pre toga tek nekoliko godina proizvodilo u Tenuta San Guido na prilično rustičan način za ličnu konzumaciju, a prva komercijalna berba bila je 1968. Ovaj rani primer ispolirane verzije supertoskanca legendarnog konsultanta za vinarstvo Giacomo Tachis-a doveo je do buđenja interesa za ovaj region.
Ime Sassicaia (kamenito polje) aludira na šljunkovite predele koji podsećaju na vinograde u francuskim regionima Graves i Haut-Médoc, a koji su nadahnuli Markiza da zasadi sorte karakteristične za Bordo – posebno Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc, dok je izostavio Sangiovese koji je bio najzastupljenija sorta u Toskani.
Sunčana, suva i sveža klima Bolgerija i kamenito tlo sa slojevima gline privukli su dalje širenje vinograda, uglavnom fokusirajući se na crvene bordoške sorte.
Kategorizacija
Sve do trenutnog uređenja DOC apelacija 1994. godine, Sassicaia i ostala super toskanska vina koja se ovde proizvode obično su se prodavala pod apelacijom Vino da Tavola (stono vino) ili Toscana IGT. Danas se Bolgheri Rosso, Rosso Superiore ili Rosé može u potpunosti napraviti od sorti Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot ili kupaže koja kombinuje jednu ili više njih i/ili do 50% Syrah ili Sangiovese. Ostalo crno grožđe poput Petit Verdota može učestvovati do 30%.
Bele sorte koje se najčešće koriste u apelaciji Bolgheri Bianco su: Vermentino, koje može činiti do 70% kupaže, Sauvignon Blanc i Trebbiano Toscano mogu učestvovati do 40%, a ostale ne više od 30%. Postoje odvojene apelacije DOC Bolgheri Sauvignon i Bolgheri Vermentino koje moraju sadržati bar 85% glavne sorte grožđa. Ova bela vina relativno su lagana, hrskava i osvežavajuća, mada postoje neki primeri kompleksnijih belih vina koja sazrevaju u buradima.