fbpx
  • Brunello Siro Pacenti – Najbolje vino sveta 2019

    Vodeći vinski kritičar današnjice Džejms Sakling je u novembru prošle godine Brunello Vecchie Vigne 2015 vinarije Siro Pacenti proglasio za vino godine (TOP 100 WINES OF 2019), ne samo kao brunelo, ne samo u Italiji, već kao najbolje svetsko vino 2019. Vinar i vlasnik vinarije Đankarlo Paćenti (na toskanskom dijalektu Pašenti) je i pre ovog priznanja izjavio da je ovo vino njegovo “vino karijere”.

    Tekst je pod istim naslovom objavljen na sajtu „putvina.rs“ 14. oktobra 2020. godine.

    Kliknite ovde da pročitate ceo članak.

  • Sassicaia 2016 maksimalna po Parkeru

    Tim čuvenog „vinskog nosa“ Roberta Parkera je na prvom ovogodišnjem zvaničnom ocenjivanju, čuvenom supertoskanskom vinu Sassicaia 2016 iz italijanske vinarije Tenuta San Guido u apelaciji Bolgheri dodelio maksimalnih 100 poena. To se događa drugi put u istoriji ovog vina, čime se ova berba, sad dostupna i na našem tržištu, postavlja rame uz rame sa antologijskom iz 1985. godine, proglašenom za najbolju ikada.

    Tekst je pod istim naslovom objavljen na sajtu „Vino.rs“ 24. jula 2019. godine.

    Kliknite ovde da pročitate ceo članak.

  • Anđelo Gaja proglašen za najboljeg vinara planete

    Anđelo Gaja, vrhunski vinar iz Pijemonta odgovoran za stvaranje nekih od najboljih barolo i barbaresko vina, proglašen je u Dizeldorfu za vinara godine. U okviru nedavno minulog sajma ProWein u Dizeldorfu, ali bez velike medijske pompe, dodeljena je nagrada za najboljeg vinara na planeti tokom minule godine. Kao i dosadašnje dobitnike, i Anđela Gaju izabrale su njegove kolege iz vinskog sveta.

    Tekst je pod istim naslovom objavljen na sajtu „Vino & Fino“ 22. marta 2019. godine.

    Kliknite ovde da pročitate ceo članak.

  • Marina Cvetić – prefinjeno vino

    Vinariju i poljoprivredno imanje Masciarelli osnovao San Martin Đani Masciarelli 1978.godine, a prvo vino proizvedeno je 1981. godine. Danas, Marina Cvetić je glavni predstavnik ove vinarije, koja od početnih 2.5 hektara, sada poseduje oko 320, pri čemu je čitava njihova površina zasađena vinogradima, i podeljena na četrnaest različitih gradova u četiri provincije Abruca: Kjeti, Teramo, Peskara i Akvila.

    Tekst je pod istim naslovom objavljen na sajtu „Put vina“ 19. juna 2014. godine.

    Kliknite ovde da pročitate ceo članak.

  • Wine Spotlight: Siro Pacenti Vecchie Vigne 2015

    If you are looking for a wine that exemplifies the magnificence of the 2015 vintage in Italy, and in Brunello Di Montalcino in particular, look no further than the Siro Pacenti Brunello di Montalcino Vecchie Vigne 2015, which we named our Wine of the Year in 2019. It is a perfect example of what makes 2015 Brunello so compelling, with a real “wow” factor, and an energy and excitement that you don’t often come across, even when you taste thousands of wines every year!

    Tekst je pod istim naslovom objavljen na sajtu „James Suckling“ 3. marta 2020. godine.

    Kliknite ovde da pročitate ceo članak.

  • Tenuta San Guido Bolgheri – Sassicaia Sassicaia 2015

    Sassicaia, like many of the best things in life, began as an experiment, a passion project that came to fruition thanks to good fortune and hard work. The wine began in the 1940s as a homemade red crafted by a curious Renaissance man trying to emulate Bordeaux on his Bolgheri estate near the Tuscan coast.

    Tekst je pod istim naslovom objavljen na sajtu „Wine Spectator“ 21. jula 2020. godine.

    Kliknite ovde da pročitate ceo članak.

  • Barolo, kralj Pijemonta

    Pijemont (Piemonte) spada među najživopisnije vinorodne oblasti na svetu. Ako uopšte postoji vinogorje koje po tome može da se poredi sa ovom zemljom večnih jutarnjih magli, ispod koje se skrivaju nepregledni vinogradi prostrti po brežuljcima i kotlinama, zauzimajući impresivnu površinu od oko 58.000 hektara.

    Tekst je pod istim naslovom objavljen na sajtu „Put vina“ 29. maja 2020. godine.

    Kliknite ovde da pročitate ceo članak.

  • Kako je nastao brunello

    Brunelo (Brunello di Montalcino) danas pripada najužem krugu elitnih svetskih vina i, uz “supertoskance” i barolo, predstavlja najsnažniji mogući italijanski odgovor na Bordo i Burgundiju. Pritom, iako najskuplji brunelo danas može da dostigne i cenu od 500 € (Biondi Santi Tenuta Greppo Riserva), pa čak i do skoro 700 € (Case Basse di Gianfranco Soldera), njegova najbolja vina se ipak kreću u rasponu od 70 € (Ciacci Piccolomini d’Aragona Pianrosso npr.) do 250 € (Casanova di Neri Cerretalto), što je i dalje neuporedivo niže od najboljih francuskih vina, čije cene mogu da se mere u hiljadama.

    Tekst je pod istim naslovom objavljen na sajtu „Put vina“ 22. jula 2020. godine.

    Kliknite ovde da pročitate ceo članak.

  • Sanđoveze i priča o tri vinograda

    Prestižni italijanski vinski vodič Guida Essenziale ai Vini d’Italia čuvenog eksperta Danijelea Černiljija je za vinariju godine 2020. u Italiji proglasio vinariju Barone Ricasoli Castello di Brolio. U obrazloženju nagrade se, pored konstatacije da se radi o “velikom klasiku toskanskog vinarstva” koji najviši kvalitet dokazuje svake godine, navodi i to da je njihova nova Crus serija tri sanđovezea “prosto neverovatna”.

    Tekst je pod istim naslovom objavljen na sajtu „Put vina“ 17. aprila 2020. godine.

    Kliknite ovde da pročitate ceo članak.

  • Marina Cvetić, žena koju pije ceo svet

    Svi koji vole dobru hranu, uz koju ide i dobro vino znaju Marinu Cvetić, iako je nikad nisu videli. Ovo je žena po kojoj ime nose neka od najboljih svetskih vina. Rođena je u Beogradu i više od 20 godina živi u Italiji. Njena životna, ljubavna i poslovna priča počela je kao u Balaševićevoj pesmi „Oprosti mi, Katrin”.

    Tekst je pod istim naslovom objavljen na sajtu „Blic“ 16. septembra 2014. godine.

    Kliknite ovde da pročitate ceo članak.