• Marina Cvetić, četiri fenomenalna vina

  Marina Cvetić je ime i prezime naše Beograđanke iz Abruca koje je verovatno i najpoznatije srpsko ime u svetu vina. To je istovremeno naziv i čitave jedne linije vina koja ima visoku svetsku reputaciju već decenijama. To je i romantični omaž legendarnog italijanskog vinara Đanija Mašarelija (1955-2008) svojoj supruzi.

  Tekst je pod istim naslovom objavljen na sajtu „putvina.rs“ 19. marta 2023. godine.

  Kliknite ovde da pročitate ceo članak.

 • Petrolo, nezaboravni merlo

  Iako je Sent-Emilion domovina merloa, tamo se on u stoprocentnom izdanju (ako izuzmemo kultni Petrus) gotovo i ne pojavljuje. Uvek je tu uz njega i neki od dva kabernea (sovinjon & fran) i/ili peti verdo, sve češće i malbek. Zato, kada je reč o čistom merlou, vinski kritičari i ljubitelji vina već tridesetak godina sve više gledaju u drugom pravcu – ka Bolgeriju i Toskani generalno.

  Tekst je pod istim naslovom objavljen na sajtu „putvina.rs“ 27. novembra 2022. godine.

  Kliknite ovde da pročitate ceo članak.

 • Marina Cvetić i Istarska Malvazija u Abrucu

  Masciarelli Marina Cvetić Iskra Malvazija 2019 je vino izuzetne energije, veoma mineralno i pikantno. Otvara se u slojevina cvetnih mirisa, praćenih tonovima meda i karamele. Mineralnost je izražena sve vreme, a u dugoj i energičnoj završnici prožeta je osvežavajućim ukusima breskve, jabuke i notama morske soli i začina.

  Tekst je pod istim naslovom objavljen na sajtu „putvina.rs“ 28. maja 2022. godine.

  Kliknite ovde da pročitate ceo članak.

 • Brunello Siro Pacenti – Najbolje vino sveta 2019

  Vodeći vinski kritičar današnjice Džejms Sakling je u novembru prošle godine Brunello Vecchie Vigne 2015 vinarije Siro Pacenti proglasio za vino godine (TOP 100 WINES OF 2019), ne samo kao brunelo, ne samo u Italiji, već kao najbolje svetsko vino 2019. Vinar i vlasnik vinarije Đankarlo Paćenti (na toskanskom dijalektu Pašenti) je i pre ovog priznanja izjavio da je ovo vino njegovo “vino karijere”.

  Tekst je pod istim naslovom objavljen na sajtu „putvina.rs“ 14. oktobra 2020. godine.

  Kliknite ovde da pročitate ceo članak.

 • Sassicaia 2016 maksimalna po Parkeru

  Tim čuvenog „vinskog nosa“ Roberta Parkera je na prvom ovogodišnjem zvaničnom ocenjivanju, čuvenom supertoskanskom vinu Sassicaia 2016 iz italijanske vinarije Tenuta San Guido u apelaciji Bolgheri dodelio maksimalnih 100 poena. To se događa drugi put u istoriji ovog vina, čime se ova berba, sad dostupna i na našem tržištu, postavlja rame uz rame sa antologijskom iz 1985. godine, proglašenom za najbolju ikada.

  Tekst je pod istim naslovom objavljen na sajtu „Vino.rs“ 24. jula 2019. godine.

  Kliknite ovde da pročitate ceo članak.

 • Anđelo Gaja proglašen za najboljeg vinara planete

  Anđelo Gaja, vrhunski vinar iz Pijemonta odgovoran za stvaranje nekih od najboljih barolo i barbaresko vina, proglašen je u Dizeldorfu za vinara godine. U okviru nedavno minulog sajma ProWein u Dizeldorfu, ali bez velike medijske pompe, dodeljena je nagrada za najboljeg vinara na planeti tokom minule godine. Kao i dosadašnje dobitnike, i Anđela Gaju izabrale su njegove kolege iz vinskog sveta.

  Tekst je pod istim naslovom objavljen na sajtu „Vino & Fino“ 22. marta 2019. godine.

  Kliknite ovde da pročitate ceo članak.

 • Marina Cvetić – prefinjeno vino

  Vinariju i poljoprivredno imanje Masciarelli osnovao San Martin Đani Masciarelli 1978.godine, a prvo vino proizvedeno je 1981. godine. Danas, Marina Cvetić je glavni predstavnik ove vinarije, koja od početnih 2.5 hektara, sada poseduje oko 320, pri čemu je čitava njihova površina zasađena vinogradima, i podeljena na četrnaest različitih gradova u četiri provincije Abruca: Kjeti, Teramo, Peskara i Akvila.

  Tekst je pod istim naslovom objavljen na sajtu „LuxLife.rs“ 19. juna 2014. godine.

  Kliknite ovde da pročitate ceo članak.

 • Wine Spotlight: Siro Pacenti Vecchie Vigne 2015

  If you are looking for a wine that exemplifies the magnificence of the 2015 vintage in Italy, and in Brunello Di Montalcino in particular, look no further than the Siro Pacenti Brunello di Montalcino Vecchie Vigne 2015, which we named our Wine of the Year in 2019. It is a perfect example of what makes 2015 Brunello so compelling, with a real “wow” factor, and an energy and excitement that you don’t often come across, even when you taste thousands of wines every year!

  Tekst je pod istim naslovom objavljen na sajtu „James Suckling“ 3. marta 2020. godine.

  Kliknite ovde da pročitate ceo članak.